JOURNAL OF HYDROCARBONS MINES AND ENVIRONMENTAL RESEARCH

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© Journal of Hydrocarbons Mines and Environmental Research, ISSN: 2107-6510, Volume 4, Issue 1, June 2013, 22-32
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Contribution à l’étude de la chloration des acides aminés dans des milieux de minéralisation variable. Effet des paramètres réactionnels

Saadia Guergazi * and Samia Achour

Laboratoire de Recherche en Hydraulique Souterraine et de Surface - LARHYSS - Département de Génie Civil et d’Hydraulique, Faculté des Sciences et de la Technologie, Université Mohamed Khider, BP 145,  07000  Biskra, Algeria.
* corresponding author:  hydraulique_larhyss@yahoo.fr (S. Guergazi)

Received: 11 January 2013 - Accepted: 29 March 2013 - Available online: 2 April 2013

Résumé: Les essais de chloration de trois acides aminés (alanine, phénylalanine et tyrosine) sont réalisés dans différents milieux minéralisés. Ils mettent en évidence des composés très réactifs vis-à-vis du chlore quelque soit la structure de l’acide aminé et quelque soit la minéralisation du milieu de dilution. Les potentiels de consommation en chlore, en eau distillée et en eaux minéralisées, sont notables et traduisent des différences de réactivité entre les trois acides aminés testés. Dans le même contexte, les chloramines formées en eaux minéralisées sont plus stables que celles formées en eau distillée. La variation du pH (4, 7 et 9) influe essentiellement sur la forme prépondérante du chlore actif. La réactivité maximale des acides aminés est observée surtout à pH=7 et parfois à pH=4. Le pH pourrait fortement conditionner les mécanismes d’oxydation, en fonction de la nature du couple redox prédominant et de la structure (dissociés ou non) des acides aminés testés.
Mots clés: Minéralisation, chloration, alanine, phénylalanine, tyrosine, chloramines.

Contribution to the study of the amino-acids chlorination in various mineralized media. Effect of reactional parameters

Abstract: Chlorination trials of three amino-acids (alanine, phenylalanine and tyrosine) are carried out in different mineralized media. They highlight a high reactivity of these compounds towards chlorine, whatever amino-acid structure and mineralization of the dilution medium. Potentials of chlorine consumption in distilled mineralized water are significant and reflect differences in reactivity between the three amino-acids tested. In the same context, chloramines formed in mineralized water are more stable than those formed in distilled water. The variation of pH (4, 7 and 9) essentially affects the dominant form of chlorine. The maximum reactivity of amino acids is observed especially at pH=7 and sometimes at pH=4. The pH could condition strongly oxidation mechanisms, depending on the nature of the predominant redox couple and the structure (dissociated or not) of the amino acids tested.
Keywords: Mineralization, Chlorination, Alanine, Phenylalanine, Tyrosine, Chloramines.



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