JOURNAL OF HYDROCARBONS MINES
AND ENVIRONMENTAL RESEARCH
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Journal of Hydrocarbons Mines and Environmental Research, ISSN: 2107-6510,
Volume 1, Issue 2, December 2010, 60-67 __________________________________________________________________________________________________ |
The aquifer of Ouargla: increasing, quality and fluoridation
Larbi Djabri 1, Azzedine Hani 2,
Samia Hadj-Saïd 3,*, Saad Bouhsina
4, Jacques Mudry 5 and Isam Sharour 6
1 Laboratoire de Sécurité Environnementale
et Alimentaire, Université Badji Mokhtar, Annaba 2300, Algeria ; 11,
Rue Asla Hocine, Annaba 23000, Algeria
2 Laboratoire de Géologie, Université
Badji Mokhtar, Annaba 23000, Algeria
3 Laboratoire de BioGéoChimie des Milieux Désertiques,
Université Kasdi Merbah, BP511, Ouargla 30000, Algeria
4 Université du Littoral Côte d'Opale,
1, place de l'Yser, BP1022, 59375 Dunkerque, France
5 Laboratoire de Chrono-Environnement, Université
de Franche-Comté, 25030 Besancon Cedex, France
6 Laboratoire de Génie Civil et Géo-Environnement,
Ecole polytechnique de Lille 1, 59655 Villeneuve d'Ascq Cedex, France
* corresponding author: samia_h2001@yahoo.fr (S. Hadj-Saïd)
Received: 14 March 2010 - Accepted: 21 April
2011 - Available online: 22 April 2011
Abstract: During the last decade, rise in
groundwater level, observed in the unconfined aquifer of the low valley of
Oued Mya, Ouargla, southern Algeria, has shown lacks of water management.
Indeed, the waste waters return back to the water table. This infiltration
caused water pollution which is characterized by an increase of the electric
conductivity, shown in the high water salinity, which makes the groundwater
unusable. Chemical analysis of water samples shows an excess of fluoride reaching
up to 6.5 mg/l which can affect the health of local people that depends on
the groundwater for drinking. Field observations and geological studies show
a lack of phosphates suggesting thus an anthropogenic origin of the fluoride.
Population of this region consume regularly tea and dates that are considered
very rich in fluoride and this could explain the presence of fluoride in waters
of the unconfined water that is already contaminated by waste waters. Excess
in fluorine exposes consumers of these waters to various diseases such as
dental and skeletal fluorosis.
Keywords: Aquifer, Ouargla, fluoride, salinity,
infiltration, groundwater contamination.
L'aquifère d'Ouargla : augmentation, qualité et fluoration
Résumé: Au
cours de la dernière décennie, la remontée des eaux observée
dans l'aquifère libre de la basse vallée de l'Oued Mya, Ouargla,
sud de l'Algérie, a montré des lacunes dans la gestion de l'eau.
En effet, les eaux usées évacuées retournent à
la nappe phréatique. Cette infiltration a engendrée la pollution
des eaux qui se caractérise par une augmentation de la conductivité
électrique, observée dans la salinité élevée
des eaux, ce qui rend la nappe d'eau inutilisable. L'analyse chimique des
échantillons d'eau montre un excès en fluorure qui atteint 6,5
mg/l, pouvant affecter la santé de la population qui dépend
de cette ressource. Les observations de terrain et les études géologiques
indiquent l'absence de phosphates, ce qui suggère donc une origine
anthropique des fluorures.
Les habitants de cette région consomment régulièrement
du thé et des dates qui sont considérés comme très
riches en fluorure, ce qui pourrait expliquer la présence de cet élément
dans les eaux de la nappe libre qui est déjà contaminée
par les eaux usées. L'excès en fluorure expose les consommateurs
de ces eaux à des maladies diverses notamment le fluorosis dentaire
et squelettique.
Mots clés: Aquifère, Ouargla, fluorure,
salinité, infiltration, contamination des eaux souterraines.