JOURNAL OF HYDROCARBONS MINES AND ENVIRONMENTAL RESEARCH

__________________

© Journal of Hydrocarbons Mines and Environmental Research, ISSN: 2107-6510, Volume 1, Issue 2, December 2010, 60-67
__________________________________________________________________________________________________

The aquifer of Ouargla: increasing, quality and fluoridation

Larbi Djabri 1, Azzedine Hani 2, Samia Hadj-Saïd 3,*, Saad Bouhsina 4, Jacques Mudry 5 and Isam Sharour 6

1 Laboratoire de Sécurité Environnementale et Alimentaire, Université Badji Mokhtar, Annaba 2300, Algeria ; 11, Rue Asla Hocine, Annaba 23000, Algeria
2 Laboratoire de Géologie, Université Badji Mokhtar, Annaba 23000, Algeria
3 Laboratoire de BioGéoChimie des Milieux Désertiques, Université Kasdi Merbah, BP511, Ouargla 30000, Algeria
4 Université du Littoral Côte d'Opale, 1, place de l'Yser, BP1022, 59375 Dunkerque, France
5 Laboratoire de Chrono-Environnement, Université de Franche-Comté, 25030 Besancon Cedex, France
6 Laboratoire de Génie Civil et Géo-Environnement, Ecole polytechnique de Lille 1, 59655 Villeneuve d'Ascq Cedex, France

* corresponding author: samia_h2001@yahoo.fr (S. Hadj-Saïd)

Received: 14 March 2010 - Accepted: 21 April 2011 - Available online: 22 April 2011

Abstract: During the last decade, rise in groundwater level, observed in the unconfined aquifer of the low valley of Oued Mya, Ouargla, southern Algeria, has shown lacks of water management. Indeed, the waste waters return back to the water table. This infiltration caused water pollution which is characterized by an increase of the electric conductivity, shown in the high water salinity, which makes the groundwater unusable. Chemical analysis of water samples shows an excess of fluoride reaching up to 6.5 mg/l which can affect the health of local people that depends on the groundwater for drinking. Field observations and geological studies show a lack of phosphates suggesting thus an anthropogenic origin of the fluoride.
Population of this region consume regularly tea and dates that are considered very rich in fluoride and this could explain the presence of fluoride in waters of the unconfined water that is already contaminated by waste waters. Excess in fluorine exposes consumers of these waters to various diseases such as dental and skeletal fluorosis.
Keywords: Aquifer, Ouargla, fluoride, salinity, infiltration, groundwater contamination.

L'aquifère d'Ouargla : augmentation, qualité et fluoration

Résumé: Au cours de la dernière décennie, la remontée des eaux observée dans l'aquifère libre de la basse vallée de l'Oued Mya, Ouargla, sud de l'Algérie, a montré des lacunes dans la gestion de l'eau. En effet, les eaux usées évacuées retournent à la nappe phréatique. Cette infiltration a engendrée la pollution des eaux qui se caractérise par une augmentation de la conductivité électrique, observée dans la salinité élevée des eaux, ce qui rend la nappe d'eau inutilisable. L'analyse chimique des échantillons d'eau montre un excès en fluorure qui atteint 6,5 mg/l, pouvant affecter la santé de la population qui dépend de cette ressource. Les observations de terrain et les études géologiques indiquent l'absence de phosphates, ce qui suggère donc une origine anthropique des fluorures.
Les habitants de cette région consomment régulièrement du thé et des dates qui sont considérés comme très riches en fluorure, ce qui pourrait expliquer la présence de cet élément dans les eaux de la nappe libre qui est déjà contaminée par les eaux usées. L'excès en fluorure expose les consommateurs de ces eaux à des maladies diverses notamment le fluorosis dentaire et squelettique.
Mots clés: Aquifère, Ouargla, fluorure, salinité, infiltration, contamination des eaux souterraines.


Close Window